SELAMAT DATANG KE BLOG CETUSAN RASA ZECK AS

BAJET KAKITANGAN AWAM 2010

BAJET KAKITANGAN AWAM 2010
on Isnin, November 02, 2009

Guru ijazah mengajar di prasekolah pada masa depan: Muhyiddin

KUALA LUMPUR: Guru lulusan ijazah akan diambil bagi menjadi pendidik di peringkat prasekolah di masa depan bagi meningkatkan kualiti pembelajarannya selaras dengan Dasar Pendidikan Negara, kata Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Muhyiddin, yang juga Menteri Pelajaran, berkata langkah menyediakan guru terlatih ini boleh mengurangkan masalah kurangnya penguasaan 3M iaitu membaca, menulis dan mengira dalam kalangan pelajar......petikan Berita Harian.

p/s: Teman rasa sudah sampai masanya; Pendidikan Prasekolah dinaik taraf seperti di negara2 barat. Tenaga pengajar terdiri daripada lepasan siswazah yang khusus dalam bidangnya;Tapi yang teman risau, tenaga pengajar nanti, bukan berlatarbelakangkan formal pendidikan prasekolah atau master dalam bidang mereka. Tetapi yang memohon kerja atas dasar `tak ada pilihan kerja`........yang jadi mangsa Si cilik anak-anak kita yang baru bertatih dan belajar tu.......zas

2 comments:

juk berkata...

Salam ziarah. Blog Abg Zeck sgt menarik. Jemputlah dtg ke blog saya pula. Jom kita saling jadi follower? Buat MOU, OK? Thanks.

Sekali-sekala nak gak ngajar budak2 pra-sek tp rasanya x sesuai untuk guru2 lelaki. tahap kesabaran kita kurang sikit. Tapi masing2 ada pendapat tersendiri.

Zuki (zukidin.blogspot.com)

Zakaria Abdullah Sani berkata...

Buat juk :
Terima kasih kerana terterjah ke laman blog saya. Salam perkenalan.....buat sahabat di sana...